Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Eigen verteerkosten van de IB-ondernemer

Geplaatst op: 23-08-2022, 10:01:01

Ook als ondernemer voor de IB moet u er natuurlijk voor zorgen dat u op z’n tijd uw natje en droogje krijgt. Maar als u de versnaperingen onder werktijd buitenshuis gebruikt mag u ze dan als kosten aftrekken waardoor uw winst lager wordt of is het gewoon nodig dat u eet en drinkt en zijn het gewoon privé-uitgaven die u dus niet mag aftrekken?

Als ondernemer voor de IB kunt u de door u gemaakte kosten alleen in aftrek brengen als u hiervan de zakelijkheid kunt aantonen.

Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben. Een apart geval in dit kader is wel eten en drinken.

Gemengde kosten

De kosten van een zakelijk etentje kunt u als gemengde kosten aftrekken. Er geldt in 2022 voor deze kosten een drempel van € 4.800. In plaats van deze drempel mag u er als IB-ondernemer ook voor kiezen om 80% van deze kosten af te trekken in uw aangifte.

Er geldt in 2022 voor gemengde kosten een drempel van € 4.800

Deze aftrekbeperking geldt niet als de kosten samenhangen met het doel van de onderneming, bijvoorbeeld het restaurant van een restauranthouder.

Kosten buitenshuis

Dit is echter anders als u buitenshuis kosten maakt voor ontbijt, lunch en diner omdat u bijvoorbeeld op reis bent voor werk of een ruimte heeft gehuurd om uw werk te doen. Dan zijn de kosten niet aftrekbaar. Dit bevestigde onlangs nog een rechter.

Wat zijn gemengde kosten?

Bij gemengde kosten gaat het om kosten die wel voor de zaak zijn gemaakt, maar die ook een privétintje hebben. Volgens de belastingwet gaat het dan om deze kosten:

  • kosten van voedsel, drank en genotmiddelen;
  • representatiekosten, zoals recepties en feesten;
  • kosten van congressen, seminars, symposia, excursies en studiereizen.

Uitgaven in de privésfeer

In deze zaak ging het om een man die via zijn eenmanszaak werkte als consultant. Om zijn werkzaamheden te kunnen doen huurde de man kamers of studio’s buiten zijn woonplaats.

Daarnaast volgde hij (in het buitenland) trainingen en opleidingen. In die perioden maakte de man kosten voor ontbijt, lunch en diner. Hij trok 80% van deze kosten af van zijn winst uit onderneming.

De Belastingdienst was het hier niet mee eens omdat deze uitgaven in de privésfeer lagen. Dus waren ze niet aftrekbaar.

Overheersend privékarakter

Maar na de rechtbank bevestigde Hof Den Haag ook het standpunt van de fiscus. In principe zijn de verblijfskosten die ontstaan door het verrichten van werkzaamheden of het uitvoeren van een opdracht elders zakelijke kosten.

Maar dat geldt niet voor de kosten voor eten die een ondernemer tijdens zijn verblijf maakt. De noodzaak om te eten en te drinken heeft namelijk volgens het hof een overheersend privékarakter.

Hierbij maakte het niet uit of de ondernemer deze verteerkosten thuis of elders maakte. Daarbij telde ook mee dat de maaltijden niet met collega’s zijn genuttigd (tenminste daar is geen bewijs voor aangeleverd).

Ook het beroep op het gelijkheidsbeginsel werd door de rechter verworpen. Ondernemers en werknemers verkeren ten aanzien van het aftrekken van kosten en het eventueel onbelast ontvangen en verstrekken van vergoedingen in verschillende posities.

Hierbij was dus geen sprake van gelijke gevallen (Gerechtshof Den Haag 22 maart 2022).

Voedsel voor werknemers

Als aan werknemers voedsel wordt verstrekt is dat voor hen loon in natura en is de aftrekbeperking qua gemengde kosten bij u als werkgever niet van toepassing.

Dit betekent bijvoorbeeld dat als u aan uw werknemers gratis maaltijden verstrekt, de aftrekbeperking alleen van toepassing is op dat deel van de kosten van de maaltijd dat niet is aan te merken als loon in natura. Zo is de waarde van kantinemaaltijden gesteld op € 3,35 (bedrag 2022).

Per maaltijd is dit bedrag dan als loonkosten volledig aftrekbaar en het resterende deel valt onder de aftrekbeperking.

Bron: verdiepingsartikel van 9 augustus 2022 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina